سوانح ترافیکی، موضوعی است که بطور مستمر در دنیا موجب تحمیل زیان های فراوان ناشی از مرگ، معلولیت، اشغال تختهای بخش فوریتها و بستری بیمارستانی، هزینه های بالای بهداشت و درمان و تحمیل فشارهای روحی و روانی به آحاد جامعه میشود.لذا دانش پیشگیری، کنترل و کم کردن بار این سوانح از اهمیت خاصی برخوردار است.دانشگاهها و مراکز آموزشی دنیا با نام های گوناگونی مانند: مهندسی ترافیک(Traffic Engineering)، ایمنی جاده ای(Road Safety) و ارتقای ایمنی و پیشگیری از صدمات (Safety Promotion & Injury Prevention) در پی ترویج و توسعه این دانش هستند. از آنجا که کشور ما نیز در این زمینه از کشورهای پرحادثه است، رشته سلامت و ترافیک به عنوان یک علم بین رشته ای طراحی شده و این مجموعه برنامه آموزشی این رشته تحصیلی است.بدیهی است که در چند سال آتی، در صورت کارا بودن دانش آموختگان این رشته در کم کردن بار مصدومیتها در مناطق تحت پوشش، جهت توسعه رشته اقدام خواهد شد.
ضرورت تدوین این رشته در شصت و چهارمین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی مورخ 21/06/95 به تصویب رسیده است.
تعریف رشته:
رشته سلامت و ترافیک از جمله رشته های مقطع کارشناسی ارشد آموزش عالی سلامت است که با اهداف ارتقای سلامت و ایمنی به گردآوری، ارزشیابی و تحلیل علمی داده های حوادث ترافیکی در کشور پرداخته و وضعیت حوادث ترافیکی جاده ای و تبعات آن در ایران و جهان را تبیین می نماید. فراگیران این رشته دانشگاهی با یادگیری استراتژیهای سلامت و ایمنی در حوزه ترافیک به کسب توانایی و مهارت در زمینه انجام پژوهشهای کاربردی، به تبیین دقیق تر و بهتر آمار و ارقام حوادث ترافیکی جاده ای و زیان ها و عوارض جانی، مالی، اجتماعی، روانی و فرهنگی آن در کشور می پردازند.
همچنین تمرکز اصلی این رشته بر کاربرد الگو ها، روش ها و فناوری های موثر در ارتقای سلامت، پیشگیری از حوادث و کاهش شدت مصدومیتها و ارتقای ایمنی در حوادث ترافیکی جاده ای است و در این زمینه از تجارب کشورهای موفق در کاهش نرخ حوادث ترافیکی و مصدومیتهای متعاقب آن بهره می برد.
اولین پذیرش این رشته در دانشگاه علوم پزشکی تبریز از سال 1397 بوده و تاکنون موفق به پذیرش 4 دوره دانشجو در این رشته شده ایم.